Vanuit bovenstaand principe richten we de omgeving bij Home of Innergy in, om interactie en uitwisseling te faciliteren. Het doel van het programma is deelnemers met elkaar te laten werken aan inzicht, handvatten en een betere kwaliteit van leven, gerelateerd aan het omgaan met de ziekte en effecten ervan. Het beoogde resultaat daarvan is dat zij de nieuwe kennis en handvatten in het dagelijks leven meenemen en integreren, om zo bewuster, krachtiger en prettiger te leven.
Het inrichten van die omgeving en interactie doen we in de vorm van supportgroepen. In supportgroepen komen personen samen vanwege stressvolle levensgebeurtenissen waarmee zij beter willen omgaan, zoals chronische aandoeningen en andere significante levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld een scheiding.
- Het doel van supportgroepen is vaak het bevorderen van welzijn, persoonlijk empowerment, zelfcontrole, effectief gedrag, zelfvertrouwen en sociale interactie.
- Dit gebeurt door te praten en schrijven, emoties te uiten, en informatie en ervaring te delen.
- Door interactie en het delen van persoonlijke kennis, groeien begrip en kennis, wat de kans biedt het leven anders te bekijken en in te richten.
- Deelname in supportgroepen bevordert doorgaans de kwaliteit van leven en het kunnen omgaan met ziekte, veranderde leefomstandigheden en psychosociale uitdagingen, onder meer bij kanker, HIV, postnatale stress, en mentale aandoeningen.
Supportgroepen kunnen worden onderscheiden van zelfhulpgroepen, groepstherapie en onderwijs. Supportgroepen hebben een besloten vorm, structuur, vaak een concrete duur of indeling, en begeleiding door experts op gewenste vlakken. In tegenstelling tot therapiegroepen, gaan begeleiders van supportgroepen niet klinisch te werk (zoals diagnostisering), is er geen behandelprotocol en hebben deelnemers niet perse identieke diagnoses, prognoses of hulpvragen. Daarnaast, anders dan in het onderwijs, is er vooral ruimte voor persoonlijke inbreng, zónder toetsing en controle. Als gevolg van de interactie en het delen worden begrip en kennis vergroot. Hierdoor kunnen deelnemers hun leven mogelijk anders bekijken en inrichten.
Veel mensen vragen naar de rol of aanwezigheid van de partner. In eerste instantie werken we zonder partners en wordt in dit programma degene met Parkinson centraal gesteld. Dit doen we bewust, om in de groep vrijheid en ruimte te creëren voor ieders persoonlijke verhaal en ontwikkeling, zonder input van anderen uit het dagelijks leven van diegene. Dat nodigt uit tot eigen inbreng, nieuwe invalshoeken verkennen, en openstaan voor anderen. Er wordt aandacht besteed aan manieren om de opgedane inzichten en vaardigheden ´mee naar huis te nemen´. We zijn ons bewust van de rol van partners en dynamieken tussen partners. Parkinson beïnvloedt immers beide, maar op verschillende manieren en aspecten. In de toekomst organiseren we daarom mogelijk ook andere programma´s en varianten, mede voor partners.